Tour overview

Сараево— главен град на Босна и Херцеговина и нејзин најголем урбан, културен, економски и транспортен центар. Градот Сараево се состои од четири општини: Центар, Нови Град, Ново Сараево и Стари Град. 

Поради својата долга и богата историја на верска и културна разновидност, Сараево, понекогаш се нарекува „Ерусалим на Европа“ или „Ерусалим на Балканот. До крајот на XX век, градот бил единствениот голем град во кој имало изградено синагога, православна црква, католичка црква и џамија во иста населба.

Низ градот тече реката Миљацка, а во близина на градот се наоѓаат и изворите на реката Босна, каде се наоѓа популарното излетничко место Вруток на Босна ( Врело Босне). Градот е опкружен од Требевиќ, Јахорина, Бјелашница, Игман, Трескавица и Романија.

ТЕРМИН: 29/04/2022 –  02/05/2022

ПРВ ДЕН Скопје – Сараево (29.04.2022)

Поаѓање за Сараево во 22:00 часот преку граничниот премин Табановце па низ Србија со попатни паузи.

ВТОР ДЕН Сараево – ( 30.04.2022 )

Во утринските часови пристигнување во Сараево и разгледување на градот со локален водич : Народниот театар, Градското Собрание, Башчаршија (со можност за дегустација на познатиот Сараевски кебап), Којунџилук, Еврејскиот Храм Величенстевната Газихусербегова Џамија, Катедралата… Сместување во хотелот. Вечера. Ноќевање.

TРЕТ ДЕН  Сараево – Мостар  – Сараево ( 01.05.2022 )

Појадок. Организиран  излет до Мостар со попатна посета на Мостот на Неретва – познат од Втората Светска војна од Битката на Неретва и Стариот мост на Неретва во Мостар – симбол на градот. Во попладневните часови враќање во Сараево. Вечера. Ноќевање.

ЧЕТВРТ ДЕН- Сараево-– Вишеград – Мокра Гора -Скопје (02.05.2022)

Појадок. Поаѓање за Вишеград каде ќе се види Мостот на “Дрини Чуприја” изграден од Мехмед Паша Соколовиќ, како и “Андричев град” – повторно дело на Емир Костурица – како би требало да изгледа средновековен Вишеград. Потоа продолжување за Мокра Гора – каде што се  наоѓа Музејот на отворено – Дрвениот град на Емир Костурица, како единствената туристичка – музејска железница “Шарганска Осмица”. Поаѓање за Македонија, ноќно возење со попатни паузи. Пристигнување во Македонија после полноќ.

ЦЕНА НА АРАНЖМАНОТ 5.800 ден
ЦЕНАТА ВКЛУЧУВА:
  • Превоз на наведената релација со туристички автобус.
  • Сместување во хотел Ексклузив 4* во Сараево на база 2 ноќевања со појадок и вечера.
  • Разглед на Сараево и Мостар со локален водич.
  • Организација и придружник на патувањето.
ЦЕНАТА НЕ ВКЛУЧУВА:
  • Патничко и здравствено осигурување.
  • Влезници за локалитетите (Врело Босне -2евра, Дрвен град 2 евра).
  • Се што е надвор од програмата.
НАПОМЕНА:
  • Напомена: За патување во Босна и Херцеговина, потребни ви се лична карта или пасош ID021
ВИ ПОСАКУВАМЕ УБАВ ОДМОР И ПРИЈАТНО ПАТУВАЊЕ!
РЕЗЕРВИРАЈТЕ ВЕДНАШ НА 02/2443-555, 02/2453-555, 078/280-004.
Download pdf brochure